Cum îl pot ajuta consilierii locali pe Mircia Gutău

Am auzit de multe ori critici aduse consilierilor care formează majoritatea în Consiliul Râmnicu Vâlcea. Majoritatea din aceste critici erau legate de lipsa de discursuri a consilierilor în şedinţele de plen, de faptul că nu au idei, că nu au nimic de spus şi că primarul de fapt îi foloseşte doar la un vot disciplinat pentru a-şi trece proiectele de hotărâri.

Orice partid are o disciplină de grup parlamentar sau de grup de consilieri. Oamenii aceştia vorbesc, discută înainte de şedinţele de plen şi stabilesc ce vor face cu fiecare punct de pe ordinea de zi. Discută şi în şedinţele de comisii. Mulţi dintre ei sunt oameni eleganţi şi distinşi care nu vor sa iasă cu oice preţ în evidenţă sau să apară pe televizor.
Personal cred însă că au puterea, dacă vor, să îi ajute pe primar şi pe cei doi viceprimari umblând mai mult pe teren. Executivul unei primării de municipiu are un program infernal de lucru. Primarul nu are efectiv timp să străbată, pe jos, toate străzile din oraş. Consilierii locali însă locuiesc în zone diferite ale oraşului. Îşi cunosc măcar zona în care locuiesc. Ar putea să se împartă şi să străbată, în fiecare lună, toate străzile din oraş, să remarce ce nu este în regulă, să spună edilului ce ar trebui făcut. Şi nu este vorba de lucruri complicate ci de lucruri simple dar necesare. Legate de curăţenia din oraş, de asfaltări, trafic rutier, locuri de parcare iluminat public, câini vagabonzi etc.
În Râmnicu Vâlcea s-au stabilit recent amenzi mari pentru cei care fac mizerie şi nu păstrează curăţenia. Este un lucru bun deşi poate amenzile sunt cam mari pentru salariile majorităţii populaţiei acestui oraş şi poate părea cam deplasat ca o amendă pentru o hârtie aruncată pe jos să fie mai mare decât un salariu lunar.
Dar pentru a se păstra curăţenia trebuie să oferi şi condiţii. În oraş sunt zone în care coşurile de gunoi stradale sunt apropiate şi dese, poate prea dese, şi alte zone în care nu găsim niciun coş de gunoi. Iar Râmnicul va avea din ce în ce mai mulţi turişti. Un astfel de turist dacă trece podul Vinerii Mari va constata că la ieşirile de pe acest pod, pe ambele laturi, nu există niciun coş de gunoi stradal şi nici pe pod. Pe partea cu River Plaza Mall din dreptul centrului comercial şi până la sediul Poliţiei nu există niciun coş de gunoi stradal. Şi e vorba de o distanţă lungă.
Consilierii, dacă ar umbla prin oraş şi ar fi atenţi la tot ce se întâmplă ar observa că pe clădiri publice, dar şi private, se află abandonate de mulţi ani zeci de telefoane publice din fosta reţea fixă a oraşului. Inestetice, nefuncţionale, unele distruse parţial. Cineva ar trebui să le strângă sau să impună proprietarilor (dacă mai există vreunul) să le ridice din oraş. Sunt foarte multe lucruri pe care le-ar putea vedea consilierii dacă ar traversa oraşul pe jos, măcar câteva ore într-o lună. Suntem siguri că actualul executiv ar fi receptiv la propunerile şi sesizările consilierilor locali. Chiar şi la cele venite de la consilierii opoziţiei.

Traian Guminski