Creșterea prepelițelor, afacere de succes la Pesceana! Familia Vasile continuă să fie un exemplu pentru locuitorii comunei vâlcene

În România, o țară cu consumatori săraci, dornici mai degrabă să cumpere produse proaste, dar ieftine, dezvoltarea unor afaceri cu produse alimentare neobișnuite în meniul tradițional poate părea o nebunie. Nu și pentru familia primarului din comuna vâlceana Pesceana care vrea să demonstreze contrariul, iar reușita ei este o fermă de prepelițe.

Pentru primarul Ion Vasile creșterea animalelor exotice este o pasiune mai veche. De vreo 20 de ani în ograda sa s-au văzut tot felul de animale mai puțin întâlnite în România, de la găini moțate, cu pinteni, porci vietnamezi și până la struți. De câțiva ani însă, primarul a ales să se axeze pe creșterea prepelițelor, păsări care s-au adaptat mult mai bine condiţiilor climatice din zonă. “Investiția nu este una exagerat de mare, dar este de muncă, să știți. Seara mă ocup și eu de ele, nu-mi este rușine să muncesc, sunt primar, dar vin din mediul privat. Mă duc, fac curățenie la cuști, fac tot ce se poate și ceea ce este nevoie. Trebuie să fie mereu curat acolo, apa trebuie să fie curată, am achiziționat adăpători automate. Am avut probleme cu puietul, le aveam la sol și foarte mult a murit din cauza apei. Puneam apă i se udau și nu le asiguram temperatura de 30 de grade. Am avut o fermă de struți, dar acolo a fost o problemă cu incubarea, procentul de reușită era unul mic și am decis să ne reprofilăm. O parte din ei i-am dat la un crescător de la Șirineasa despre care am auzit că a ajuns la un efectiv de peste 150 de capete și nu pot decât să mă bucur”, ne-a declarat Ion Vasile, primarul Comunei Pesceana.

Vor să se extindă

Trecerea de la creșterea struților la creșterea prepelițelor a însemnat o investiție importantă. Avantajele creşterii prepeliţelor comparativ cu alte păsări sunt multe: cresc foarte rapid, consumă puțină hrană, cantitatea mare şi continuă de ouă, iar carnea şi ouăle au un conţinut scăzut de grăsimi şi colesterol. Ideea dezvoltării unei astfel de afaceri a aparținut fiicei primarului, cea care se ocupă acum de gestionarea fermei.
“Ne-am făcut și noi contracte cu câteva supermarketuri, suntem la început, dar vrem să ne dezvoltăm. Nu sunt pretențioase, dar trebuie să te ocupi de ele. Am avut struți, dar cu prepelițele este mai bine, spațiul nu este atât de mare. Trebuie făcut măcar la două zile curățenie, trebuie intrat zilnic la ele de câte două ori pentru a vedea dacă au apă, dacă au mâncare. Vrem să ne dezvoltăm, să ne extindem, suntem deciși să mărim capacitatea, implicit să mărim spațiul în care trăiesc prepelițele. Poate vom accesa și fonduri europene. Cu cât este mai mare numărul lor, cu atât afacerea este mai profitabilă. Suntem dispuși să oferim sfaturi la orice locuitor al comunei care vrea să se apuce de o astfel de afacere. De altfel au și venit oameni care ne-au întrebat și la care le-am spus ce trebuie făcut. Și noi am început tot așa, după o discuție cu niște prieteni”, spune Cristina Mitrache, proprietar fermă de prepelițe.
“Nu știam nimic despre creșterea prepelițelor, am învățat totul din mers. Stau ore bune aici, trebuie să fiu atent să nu se întâmpla nimic rău. Este foarte important ca apa să fie proaspătă și temperatura să ajungă în jur de 35 de grade. În rest trebuie să aibă de mâncare și mâncarea să fie bună. Ele ouă pe fiecare zi, indiferent de anotimp, aceasta este unul dintre avantajele creșterii prepelițelor”, completează singurul angajat al fermei. Afacerea este una profitabilă, dar la un efectiv de peste 1000 de păsări. Lunar, un fermier care crește prepelițe ajunge să câștige și 3000 de lei, asta în condițiile în care carnea de prepeliță ajunge să se vândă în supermarketuri la 50 lei pe kilogram, în timp ce prețul unei caserole cu 24 de ouă variază între 8 și 12 lei.

Văcuțe de Angus și porcușori vientmanezi

În paralel, familia Vasile dezvoltă alte două microferme, una de vaci de Angus și o alta de porcușori vietnamezi. “La văcuțe ține foarte mult soția mea, este ideea ei și sunt sigur că va avea mult succes. Porci vetnamezi avem mulți, sunt foarte buni pentru carnea cu puțin colesterol. Nu sunt pretențioși și se înmulțesc foarte repede”, spune primarul Ion Vasile.

Gabi Cîrjaliu