Cramele de la Drăgășani – atracţii turistice şi degustări

Dacă ai ajuns la Drăgășani și nu ai vizitat cele patru mare crame, poți spune că degeaba ai ajuns. Toate își așteaptă clienții cu o ofertă diversificată, dar și cu peisaje de vis.


Crama Avingis se află pe Domeniul Vila Dobrușa care cuprinde 40 de hectare de viță de vie, un conac care oferă cazare dar și mai multe hectare de pădure. Crama este deschisă de vizitatori din vara anului 2011. Se pot degusta vinuri albe (Crâmpoșenie Selecționată, Cuvee Petit Sauvignon Blanc, Fetească Regală and Pinot Gris, Cuvee Amelie Tămâoiasă Românească și Muscat Ottonel Sauvignon Blanc), vinuri roșii (Cuvee Grandiflora Cabernet Sauvignon, Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon), vinuri rose (Rose). Prețurile pentru degustări încep de la 45 lei de persoană pentru patru vinuri.


Case de Vinuri Iordache se întinde pe aproximativ 30 de hectare pe Dealul Viilor. Le oferă clienților șase tipuri de vin: Merlot Rusi Rose, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Crâmpoșenie Selecționată și Merlot. Prețul pentru degustări este negociabil.


Domeniul Drăgași este o cramă mai mică, deschisă publicului din anul 2010. Se află pe Dealul Viilor, pe 7 hectare și dispune și de o pensiune care oferă cazare. Vinurile oferite sunt: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Merlot și Cabernet Franc. Prețul de degustare pentru cinci vinuri, plus bonus o gustare rece și turul cramei costă 50 lei de persoană.


Crama Stirbey se află pe Dealul Olt, cuprinzând în total 28 de hectare. Este deținătoare a unui brand de vin, Prince Știrbey. Vinurile propuse vizitatorilor sunt vinuri albe (Crâmpoșenie Selecționată, Fetească Regală, Sauvignon Blanc Vitis Vetus, Tămâioasă Românească Dulce), Vinuri roșii (Negru de Drăgășani, Novac, Cabernet Sauvignon, Merlot și Rose Cuvee) și spumante (Spumant Cramposie și Spumant Rose 20111). Prețul pentru degustarea a cinci vinuri pornește de la 65 lei de persoană.

Gabi Cîrjaliu