Congres național de balneologie! Govora și Călimănești-Căciulata, în topul stațiunilor din ultimul an

Operatori de turism, medici și specialiști în domeniul balneologic, reprezentanți ai multor stațiuni din România, participă timp de trei zile la ediția din acest an a Congresului Național de Balneologie, organizat la Băile Govora.

Toți speră ca strategia de dezvoltare a turismului românesc promişi de Guvernul Grindeanu să fie o reușită și să ajute la atragerea turiștilor, în special a celor străini. Cu acest prilej, Asociația Națională de Balneologie a stabilit și topul stațiunilor din România pentru anul trecut. Primul loc a fost cucerit de Techirghiol, clasamentul fiind completat de Băile Tușnad, Govora-Băi și Călimănești-Căciulata. Prezent la eveniment, ministrul secretar de stat, Bogdan Tomoiagă, i-a asigurat pe cei prezenți că va face tot posibilul să atragă și turiști străini în turismul balnear românesc. “Vreau, în primul rând, să transmit regretul ministrului că nu a putut să fie prezent la această manifestare, a fost reținut cu treburi la București. Turismul de sănătate este unul foarte important pentru ministerul pe care-l reprezint. Turismul balnear o să fie punctul central al masterplanului de investiții. Asta din mai multe motive, asta pentru că România are pe suprafața ei peste 35 la sută din apele termale din Europa. Un alt motiv important este acela că turismul de sănătate permite turiștilor să vină pe tot pacursul anului, nu depinde de anotimp. Deși avem o mare creștere a prezenței turiștilor în sectorul de turism de sănătate, din păcate doar zece la sută dintre ei sunt turiști din străinătate. Asta se datorează faptului că nu avem o convergență a discuțiilor între instituțiile noastre și cele din străinătate, mă refer la Casa de Sănătate. Am identificat această problemă și suntem în discuții și cu cei din străinătate”, ne-a declarat Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului.

Pe de altă parte, reprezentanții operatorilor de turism și al administrațiilor locale din stațiuni consideră că statul poate să intervină mai mult pentru a ajuta turismul balnear. De asemenea, ei cred că ar trebui să aibă un cuvânt greu de spus în elaborarea strategiei de dezvoltare. “Acest congres este foarte important, este un element de marketing al stațiunilor balneare. Fiecare stațiune încearcă să fie vizibilă, să fie promovată. Am încercat să aducem un element de competivitate, unul subiectiv, recunoaștem, cel al cercetărilor care se fac în stațiuni. Din punctul nostru de vedere cercetarea științifică este o cheie insuficient folosită. Intervenția statului poate merge departe și mă refer aici la facilitățile care se pot acoda investitorilor din stațiunile balneare. Scutirea de impozite pentru 10-15 ani este un ajutor imens. Este foarte greu de recuperat o investiție mare. Marketingul este unul foarte competitiv la nivel mondial. Este o luptă intensă. Județul Vâlcea are trei stațiuni importante, toate trei în topul stațiunilor balneare din România. Oricine vizitează aceste locuri are doar de câştigat. Toți factorii naturali merită valorificați la un nivel superior”, spune Constantin Munteanu, doctor-biolog, președinte Comisie de Organizare.

“Orice premiu, orice trofeu, este încununarea unei munci de ani de zile. S-a reușit atragerea de fonduri europene, s-au reușit lucruri bune la Govora. Nu spunem că nu mai este nimic de făcut, nici vorbă. Avem și acum multe proiecte, care trebuie să le ducem la îndeplinire. Adresabilitatea noastră este către toate zonele de oameni, tineri, maturi, vârsnici. Șansa noastră este aceea de a se găsi soluții să fie și divertisment în stațiunile balneare. Vă spune un cunoscător al tuturor stațiunilor balneare. Turismul balnear este profitabul pentru investitori. Aici au tot ce le trebuie. Problema este ceasta pe care v-am spus-o. Vin oameni, stau câteva zile și, lipsind zona de diverertisment, pleacă”, completează Mihai Mateescu, primar Băile-Govora.
Și Florinel Constantinescu, primarul Stațiunii Călimănești-Căciulata, crede că turismul balnear are viitor: “Statul poate ajuta mult, nu știu cât de mult poate să intervină. Un ajutor mare este această axă, 7.1, care este destinată stațiunilor balneare. Îmi doream ca această axă să conțină mai clar posibilitatea de asociere a administrațiilor publice locale cu agenții de turism, cu investitorii, cu anumite asociații de profil. Este foarte important să lucrăm împreună, ținând cot de posibilitățile limitate ale primăriilor de finanțare a unor proiecte. Una peste alta, turismul balnear este unul profitabil”. Lucrările Congresului Național de Balneorologie continuă până duminică. Sâmbătă, invitații vor merge într-o excursie la Horezu, unde vor vizita, printre altele, Strada Olarilor și câteva ateliere tradiționale de olărit.

Gabi Cîrjaliu