Cea mai nouă mănăstire din județul Vâlcea se află pe Vârful lui Roman


Puţini vâlceni cunosc povestea mănăstirii Alina-Maria de pe Vârful lui Roman, din localitatea Horezu. Cel mai nou lăcaş religios, este la cea mai mare altitudine, într-un loc mirific unde turismul montan se dezvoltă pe zi ce trece.

Când am pornit spre Vârful lui Roman, nu mă aşteptam să dau de un loc de vis, unde parcă toate problemele dispar ca prin farmec în faţa unei privelişti de basm, unde munţi ţi se arată care mai de care mai măreţi. Vârfuri pleşuve, vârfuri împădurite, prin care chiar şi de la depărtare observi stâne de ciobani acum părăsite din cauza transhumanţei. Peste 100 de pensiuni şi cabane care mai de care mai cochete sunt construite în jurul mănăstirii care tronează în mijlocul noii staţiuni montane. Obştea de mosneni Horezu a cedat cu câţiva ani în urmă teren la investitorii îndrăgostiţi de această zonă aflată la 1700 metri.
DSC_0647
Episcopul vicar Emilian Lovişteanu a ales locul

Când noi am ajuns pe platoul din faţa lăcaşului, o măicuţă chircită într-un colţ, vorbea la telefon. Pe turlele înalte de cărămidă, care se află de o parte şi de alta a bisericii, sunt mesaje care mai de care mai impresionante transmise de ctitorii acestei mănăstiri.
Mănăstirea care îşi înaltă turnurile frumoase în bătaia soarelui pe piscul sur, înconjurată de căbănuţe, este ctitoria omului de afaceri Dumitru Creştin din Sibiu şi poartă numele fiicei acestuia, Alina-Maria. Piatra de temelie a lăcaşului sfânt a fost pusă în urmă cu patru ani, la scurt timp după ce fiica omului de afaceri sibian s-a stins din viaţă la vârsta de 25 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale la stomac. Locul ales pentru această podoabă a Episcopiei are şi el o poveste destul de interesantă. După o zi întreagă în care episcopul vicar Emilian Lovişteanu a umblat pe munte, a fost impresionat de frumuseţea acestor meleaguri şi a decis ca aici lăcaşul să fie construit. Obştea de moşneni a donat terenul pentru construcţie, care a fost sfinţită în toamna lui 2014 de ÎPS Varsanufie.

Mănăstirea are instalaţie fotovoltaică

Cinci vieţuitoare se luptă pe acest vârf de munte cu asprimea timpului.
Aici, în vârf de munte nu este curent electric, cele peste 100 de cabane, alimentându-se cu ajutorul generatoarelor. Autoritățile oraşului Horezu au reuşit însă să aducă apa și canalizare.
Ca să rezolve şi această problemă stringentă, ctitorii au venit cu ideea de a monta o instalaţie fotovoltaică, în primăvara acestui an.
Investiţia, în valoare de câteva mii euro, asigură energia necesară atât pentru chiliile măicuţelor, cât şi pentru biserica mânăstirii. Ca şi particularitate, cum intri în biserică, în partea stângă, este pictat un tablou care înfăţişează familia ctitorului, dar şi pe Alina-Maria, sufletul care s-a stins cu mult înainte de vreme.
DSC_0650_400x600
Acest lăcaş de cult care s-a născut în urmă cu un an, face parte deja din traseul pelerinilor, iar frumuseţea noii staţiuni montane uimeşte orice trecător.
„Sunt în lucru proiecte care mai de care mai interesante de pârtii de schi, investiții private și de închiderea unui cerc prin vârful Vâleanu. Împreună cu comuna Vaideeni, vom încerca extinderea acestei staţiuni. Numărul autorizațiilor de ridicare de pensiuni a crescut în ultimii ani, lucrăm la un proiect distinct privind pe viitor asfaltarea zonei, promovarea, dar și obligatoriu un program ecologic”, afirmă primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat.

Letiţia Lazăr