Cât poate conta votul nostru

La alegerile de la ultimele scrutinuri s-a observat o tendinţă, mai ales a electoratului tânăr, de a lipsi de la vot. Din ce în ce mai mulţi oameni spun că nu vor vota pentru că nu au cu cine, pentru că toţi politicienii mint, pentru că nu cred că Parlamentul poate fi mai bun, pentru că nu s-a respectat dorinţa poporului ca ţara noastră să aibă doar 300 de parlamentari.

Votul este un exerciţiu al puterii controlate doar dacă lumea votează masiv. În cazul absenţei de la urne a majorităţii neimplicate politic vor vota mereu activiştii partidelor şi ei vor fi cei care vor stabili rezultatul.
În cazul unei prezenţe masive la vot, în mod constant se pot întâmpla foarte multe lucruri.
De exemplu, puţini români ştiu că dacă am vota cu toţii UDMR nu ar mai face pragul electoral şi nu mai intră în Parlament. Acest partid creat pe criterii etnice nu a trimis în Parlament pe cei mai buni români de naţionalitate maghiară niciodată. La început au fost foştii comunişti şi turnători din rândul minorităţii maghiare. Treptat partidul a încăput pe mâna unor indivizi extrem de bogaţi şi de rapace care au pus mâna pe tot ce se putea din Covasna şi Harghita şi care continuă să şantajeze celelalte partide când au ocazia pentru a obţine noi privilegii din care cel mai important este accederea la Guvernare.
Prezenţa noastră, a tuturor, la vot ar trimite în istorie acest UDMR. Să se înţeleagă exact că nu am nimic cu minoritatea maghiară . Aceasta trebuie să aibă parlamentari. Dar parlamentarii lor trebuie să fie aleşi de celelalte partide neetnice. Minoritarii maghiari pot fi pemepişti, aldişti, pesedişti, liberali etc. Dar nu mai trebuie lăsaţi într-o gaşcă etnică care să îşi spună grup parlamentar şi care să apere interese de grup ale unor indivizi şi nu interesele populaţiei din aceste judeţe.
Dacă noi am merge cu toţii la vot partidele ar constata că mai multe milioane de oameni neangajaţi politic, 4-5-6 milioane pot schimba oricând soarta următoarelor alegeri dacă sancţionează drastic pe cei aflaţi la putere.
Treptat ţara noastră trebuie să scape de acest noian de partide create şi de câte 3 oameni. O ţară puternică are 2-3 formaţiuni puternice în care competiţia şi selecţia pentru candidaturi este severă. Derapajele de la noi au permis accederea în Parlament a fel de fel de indivizi total nepregătiţi, iar exemplul cel mai recent este cel al celor de la PPDD şi o parte de la UNPR.
În criză de candidaţi şi acum există formaţiuni cu şanse de a accede în Parlament care au umplut listele cu cine s-a putut, cu transfugi de la alte partide, cu oameni fără experienţă politică şi administrativă.
Votul nostru contează sau poate conta dacă ne ducem la vot şi vecini, şi colegii şi toate rudele. Dacă ieşim cu toţii putem impune ca cei care câştiga să facă ceea ce vrem sau putem data viitoare pur si simplu să îi scoatem din Parlament, să-i coborâm sub pragul electoral ,dacă au făcut greşeli pentru că populaţia neangajată politic este mai numeroasă decât activul oricărui partid.
Prezenţa noastră la urne nu arată ataşamentul faţă de partide ci respectul faţă de sistemul democratic, al votului universal. Arată ataşamentul fiecărui individ în parte faţă de ţara noastră, arată lumii că suntem o naţiune formată din oameni care caută să aleagă pe cei mai buni dintre ei şi care se implică total când este nevoie.
Prezenţa noastră la urne poate impune în cele din urmă un sistem de alegeri corecte şi un sistem echitabil. Iar acesta ar fi vot uninominal pe colegii în două tururi de scrutin. Fiecare individ primar, preşedinte de consiliu judeţean, deputat senator, care este ales într-un astfel de sistem devine mult mai responsabil şi este mult mai uşor de eliminat de alegători la următoarele alegeri.

Traian GUMINSKI