Cât de important este Mihai Bălan pentru procurorii DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a contestat soluţia cercetării sub control judiciar a fostului director al CET Govora, Mihai Bălan, în dosarul Şova şi a cerut arestarea preventivă a acestuia. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, miercuri, 2 decembrie, contestația DNA, iar fostul director de la CET Govora va fi cercetat în stare de libertate! Potrivit portalului instituţiei, dosarul penal nr. 4276/1/2015 a fost judecat cu începere de la ora 09.00.

DNA cerut, din nou, arestarea fostului director al CET Govora în dosarul lui Dan Șova. Prima instanţă a decis că Mihai Bălan poate fi cercetat sub control judiciar. Potrivit digi24.ro, el ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că a plătit contractul cu firma de avocatură recomandată de Dan Şova.
Mihai Bălan a dat declaraţii complete în faţa procurorilor anticorupţie şi a explicat condiţiile în care a fost încheiat acel contract de consultanţă juridică între CET Govora şi acea firmă de avocatură indicată de Dan Şova.
Potrivit Digi24.ro, Mihai Bălan a dat vina pe senator spunând că acesta ar fi exercitat o serie de presiuni asupra sa pentru a accepta un contract de care CET Govora nu avea nevoie. Procurorii DNA spun că nu este suficientă această recunoaştere a faptelor pentru că acuzaţiile sunt grave, iar Mihai Bălan ar fi folosit bani din fondul de investiţii al CET Govora pentru achitarea acelui contract, în condiţiile în care compania de stat avea propriii săi jurişti: şase angajaţi.
Procurorii au descoperit că jumătate din suma lunară pe care firma CET Govora o plătea respectivei firme de avocatură ajungea direct la Dan Șova, care îşi plătea cu suma respectivă o rată la o casă.
Soluția instanței:
Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii nr.897 din data de 20 noiembrie 2015, pronunţată în Camera de Consiliu de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.4211/1/2015, privind pe inculpatul Bălan Mihai. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, în sumă de 35 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă de Cameră de Consiliu, azi 2 decembrie 2015. Admite declaraţia de abţinere şi stabileşte că doamna judecător Luminiţa Livia Zglimbea nu va participa la soluţionarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr.4276/1/2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, pe 2 decembrie 2015.