Bogăția Costeștiului! În localitatea vâlceană sunt trei izvoare iodate și sulfuroase care așteaptă investiții

De zeci de ani cele trei izvoare iodate şi sulfuroase din comuna vâlceană Costeşti reuşesc să atragă numeroase persoane pentru vindecarea diferitelor afecţiuni. Din păcate, lipsa fondurilor impiedică administraţia locală să refacă reţeaua de alimentare a băilor. Localnicii spun că săptămânal vin oameni din toate colţurile judeţului, dar şi din ţară, pentru a se aproviziona cu apă de la cele trei izvoare termale de la Costeşti.

Pe vremuri la Costeşti exista o baie comunală unde se tratau oameni din toată ţara. Terenul pe care sunt amplasate conductele aparţine acum localnicilor şi refacerea reţelei de captare a apelor termale este dificil de realizat. Până la punerea în practică a proiectului, oamenii continua să bea apă de la izvoarele încă neexploatate. În momentul de faţă, cladirea unde funcţiona baia comunală, patrimoniu istoric, a fost transformată în pensiune turistică. Investitorii au accesat fonduri europene dar au păstrat arhitectura iniţială în totalitatea ei.

Folosite până în ’92

Fostele Băi din comună au fost închise după 1992, iar în locul fostului stabiliment a fost construită o pensiune agro-turistică care însă nu mai folosește apele minerale din apropiere. România este o ţară frumoasă, dar mereu surprinzătoare. În timp ce majoritatea staţiunilor balneoclimaterice din judeţul Vâlcea au probleme din cauza faptului că apele minerale vindecătoare sunt concesionate de diferite societăţi comerciale care le exploatează cum vor, în comuna vâlceană Costești există izvoare tămăduitoare care curg în voie şi pe care nu le mai foloseşte nimeni. Odinioară, în acest loc minunat era un stabiliment cunoscut în zonă, dar care în prezent, din lipsa resurselor financiare, nu mai poate fi redeschis deși ar atrage sute de turiști în zonă și ar putea repune pe harta turismului balnear din România această localitate cunoscută acum mai mult pentru târgul anual al rromilor de pe 8 septembrie decât pentru bogățiile naturale ale zonei, una cu adevărat deosebită.


Apă câtă vrei

În comuna Coștești din judeţul Vâlcea, apele minerale sulfuroase și iodate sunt la discreția sătenilor și a locuitorilor din comunele limitrofe care încă își mai amintesc de proprietățile vindecătoare ale acestor izvoare. Cu ani în urmă, stabilimentul, sau băile cum îi spun localnicii, realizat de medicul Sacerdoțeanu era asaltat pe timp de vară de turiști din toată țara, suferinzi de afecțiuni gasto-intestinale sau reumatice. Renumele căptat de cele trei izvoare cu apă cristalină care izvorăsc din pereții stâncoși din apropiere a pălit după 1992, când clădirea băilor a fost retrocedată foștilor proprietari și vândută ulterior unor investitori stabiliți în Germania care au ridicat pe vechiul amplasament o pensiune agro-turistică care însă nu mai oferă astăzi și servicii de tratament balnear. „Băile din comuna Costești au funcționat cu mult înainte de Revoluție. Veneau în special oameni din zona care le foloseau pentru tratarea reumatismului și a bolilor gastro-intestinale. După preluarea lor de către societatea din Băile Govora , au venit turiști din toată țara. După Revoluție însă, fostele băi au fost retrocedate foștilor proprietari care le-au vândut unor români stabiliți în Germania. Aceștia au reușit încet, încet, să obțină fonduri printr-un un proiect european și au deschis o pensiune. Nu au mai păstrat însă izvoarele. Au existat discuții cu cetățenii pe ale căror terenuri curg aceste izvoare, dar până acum nu am reușit să punem în valoare această resursă deosebită a comunei”, a declarat primarul Costeștiului, Toma Peștereanu.

Speranțe minime

Nu e nevoie să te apropii prea mult de locul lăudat că-ţi dai seama imediat că apa e una neobişnuită. Mirosul puternic şi pâcla albă aşternută în albia pârâiașelor îi atenţionează chiar şi pe cei mai puţin pricepuţi că apa este sulfuroasă. Despre ce a reprezentat odinioară aşa-zisa stațiune Costești, săteni își amintesc cu nostalgie. În urmă cu doar 20 de ani, zona era asaltată de turiști dornici să își caute sănătatea. „Izvoarelea astea sunt aici din adâncul istoriei. Cu toții am folosit apa lor. Eram elev la liceu când am făcut prima cură de 10 sau 11 bai și de atunci nu mai știu ce e aia durere. Veneau oameni de pretutindeni. Era foarte aglomerat vara, singura perioadă din an când erau deschise. Ar fi trebuit de mult să fie repuse în valoare. E păcat să avem resurse, tot ceea ce ne trebuie, doar că nu există și interes din partea celor care ar trebuie să se ocupe de dezvoltarea turismului din zonă”, ne spune un localnic pe care-l prindem pe drum spre casă.
Sătenii din Costești şi-au pierdut speranţa în ceea ce priveşte amenajarea acestui loc. În urmă cu câțiva ani, din cauza precipitațiilor, conductele care duceau apa din izvoare către stabiliment au fost distruse și nu s-au mai găsit fonduri pentru repararea lor. „Îmi amintesc că veneau la băi oameni în cârje și plecau sănătoși, pe picioarele lor. Sunt izvoare cu apă iodată, ca cele din Govora, benefice mai ales suferinzilor de reumatism. Sunt bune și pentru fiere, pentru ficat, pentru balonare. Ar trebui însă să se facă analize, să se vadă proprietățile lor. Lumea o consumă și așa, e adevărat. Nu mai există acele conducte către băi. A venit apa mare și le-a rupt. Acum nu le mai ia nimeni în considerare și zona e oarecum în paragină”, spune o altă localnică pe al cărei teren trece unul dintre cele trei izvoare cu apă vindecătoare.
În „valea apelor” acum gâştele şi raţele se plimbă nestingherite, iar caprele se adapă din apa proaspătă. Calitățile curative ale izvoarelor din Costești sunt similare celor din Băile Govora sau Călimănești.

Gabi Cârjaliu