Birocraţia – mai periculoasă decât corupţia

Mulţi analişti, dintre care recent un consilier al BNR, susţin că dezvoltarea economică a ţării noastre este pusă în pericol de corupţie.

Adevăratele obstacole ale dezvoltării economice sunt însă birocraţia precum şi incapacitatea unor funcţionari administrativi şi publici de a rezolva probleme evidente.
Să fim serioşi corupţie există şi în cele mai puternice ţări dezvoltate ale lumii. Dar nicio ţară cu adevărat dezvoltată nu are o birocraţie la fel de mare ca a noastră şi nici atâţia salariaţi ai statului incompetenţi.
Râmnicu Vâlcea avea şi are nevoie de o staţie modernă de sortare a deşeurilor. Staţia, dacă ar fi fost construită pentru municipalitate cu bani europeni ,era de o mie de ori mai folositoare decât gaura din centrul oraşului care se construieşte acum şi care va fi adăpost d e lux pentru câinii vagabonzi şi pentru aurolacii oraşului. Staţia putea aduce venituri importante municipalităţii şi ducea la protejarea mediului şi la recuperarea multor materiale refolosibile. Dar birocraţia şi prostia au funcţionat. Tot birocratică pare şi construirea unui pod peste Olăneşti doar pentru a-l transforma cu vechiul pod într-un de-a dreptul imbecil sens giratoriu pătrat.
Birocraţia şi indolenţa permit miilor de români care lucrează în taximetrie să aibă contracte de 2 sau 4 ore pe zi şi să muncească până la epuizare. Evaziunea fiscală mică este de mii de ori mai periculoasă decât un act de corupţie. Şi ştiţi de ce? Pentru că funcţionează zilnic. Zilnic aceşti mii de şoferi obţin venituri nedeclarate, patronii lor de fapt nu sunt patroni de taxiuri ci nişte indivizi care închiriază ilegal maşini. Transportul de persoane este nesigur. Şoferii sunt obosiţi şi extenuaţi, nu au concedii, lucrează câştigând bani la negru şi prin urmare mai cer şi ajutoare sociale sau de încălzire unii dintre ei.
Birocraţia blochează şi sistemul legislativ. În cazul de faţă zeci de parlamentari ai actualei puteri nu pot avea nicio iniţiativă legislativă deoarece birocraţia propriului lor partid le interzice să acţioneze de capul lor.
Birocraţia permite la mii de consilieri locali şi judeţeni să încaseze lunar indemnizaţii identice cu unele salarii şi mai mari decât unele pensii deşi nu fac nimic şi se ocupă numai de propriile afaceri. Birocraţia a blocat desfiinţarea unor unităţi administrative inutile. Sute de comune cu populaţie redusă ar fi trebuit desfiinţate şi lipite de alte localităţi. Birocraţia permite ca fiecare judeţ să aibă structuri mamut de funcţionari în agenţii descentralizate, consilii judeţene şi prefecturi. Unele judeţe sunt depopulate, iar numărul bugetarilor din ele depăşeşte cu mult populaţia care lucrează cu adevărat.
Birocraţia legată de lansarea şi punerea unui proiect cu finanţare europeană este de zeci de ori mai periculoasă decât corupţia.
Să presupunem că, datorită corupţiei, dintr-un proiect de 3 milioane de euro sunt “drenaţi” către grupuri de interese 20%. Deci 6 sute de mii de euro intră în conturile unor corupţi. La urma urmei dacă proiectul este realizat statul nu pierde nimic. Se alege cu o investiţie de pe urma căreia va câştiga direct sau indirect bani. Dar prin tergiversarea birocratică a alcătuirii unui proiect, a licitaţiilor cu contestaţii etc se pierde mai mult. Se pierd zeci şi sute de milioane de euro neaccesaţi.
Birocraţia instituită de stat în controlul societăţilor comerciale, în modul de înfiinţare a acestora, a blocat iniţiativele a mii de antreprenori. Să presupunem că o parte din aceştia erau necinstiţi sau angrenaţi în acte de corupţie. Dar ei oricum nu puteau aduce atâta pagubă statului cât birocraţia.
În Râmnicu Vâlcea au transport urban gratuit pensionari cu pensii de 3-7 mii de lei. Gratuit mai circulă şi odraslele unor oameni cu venituri imense. În schimb trebuie să îşi cumpere bilet şomerii şi cei care nu au niciun venit. Pentru aceşti oameni birocraţia este mai distructivă decât corupţia.
Birocraţia a transformat mii de medici de familie în nişte contabili şi economişti ai propriilor cabinete. Aceştia în loc să facă acte medicale trebuie să completeze fel de fel de hârtii, de carduri care s e blochează în sisteme informatice aiuristice, de evidenţe contabile. Pentru pacienţi acest sistem este mai distructiv decât cel vechi în care medicii primeau mici atenţii deci erau corupţi. Spaţiul nu ne permite pur şi simplu să enumerăm sute de anomalii birocratice şi de incompetenţe administrative care blochează evident dezvoltarea economică. Dezvoltare care, culmea, a fost posibilă la noi uneori tocmai datorită corupţiei. Sute de malluri, de centre comerciale, de marketuri, de hoteluri , de bulevarde , de poduri, de gări,există evident deşi ele au fost construite cu aferentele acte de corupţie cunoscute de tot oraşul, pardon de toate oraşele.

Traian GUMINSKI