Aplauze pentru primari

Primarii, nu numai cei din Vâlcea, dar şi cei din întreaga ţară, traversează una din cele mai grele perioade. Mai ales cei din mediul rural. Mii de localitaţi au nevoie de bani pentru proiecte, de finanţarea unor lucrări importante: apă, canalizare, gaze, dispensare, şcoli ,grădiniţe, drumuri, sedii de Cămine Culturale, iluminat public, salubritate, biblioteci.

Administraţiile locale sufocate de birocraţia instituţională a statului, de imperfecţiunile şi absurdităţile acestui SEAP, de politizarea unor instituţii, au făcut eforturi fantastice pentru a alcătui şi depune proiectele pe PNDL II. Au tremurat apoi mii de oameni care au lucrat la aceste proiecte întrebându-se dacă se vor aproba şi câte din ele se vor aproba. Apoi, după aprobare a început goana după avize şi documentaţie. Într-un termen scurt, încorsetat şi sufocat şi de o vară în care salariaţii SEAP erau în concedii, dar şi inginerii de cadastru, şi proiectanţii şi salariaţii unor instuituţii de care era nevoie, primarii au trebuit să facă rost de avize, să termine unele măsurători şi cadastrări, să facă rost de bani pentru aceste lucrări pentru studii de fezabilitate, studii geo, proiecte tehnice. O adevărată nebunie. Şi o şi mai mare nebunie la Ministerul Dezvoltării unde este aglomeraţie mai mare decât în Gara de Nord.
Şi totul putea fi rezolvat foarte simplu. Printr-o hotărâre de Guvern se putea decide ca proiectele pe care s-a încheiat contract de finanţare trebuie să fie luate toate aceste avize şi terminate documentaţile în maxim 120 de zile de la semnare contractului sub sancţiunea anulării acestuia. Şi tot Guvernul putea decide ca în cazul în care în urma licitaţilor pentru fiecare proiect se înregsitrează o economie faţă de suma maximă acordată din aceea economie se plătesc administraţilor cheltuielile efectuate pentru obţinerea avizelor, cadastrărilor şi celorlalte documentaţii.
Era simplu, dar la noi lucrurile simple nu plac şi nimeni nu găseşte eficienţa necesară. Birocraţia sufocă România indiferent de regimul politic aflat la putere.
În aceste condiţii ne aşteptăm să existe administraţii locale care să nu poată încheia contracte de finanţare pentru toate proiectele aprobate. Se vor pierde bani de către unele localităţi, se vor pierde lucrări, se va pierde un timp preţios până aceste lucruri absolut fireşti pentru orice comunitate se vor face. Important însă este că se vor face multe lucruri bune, că multe proiecte deja sunt în stadiul de execuţie, că încet încet viaţa oamenilor din mediul rural devine mai bună, creşte confortul, se îmbunătăţeşte infrastructura comunelor şi oraşelor mici.
Primarii, indiferent de culoarea politică, trebuie aplaudaţi. Chiar şi aceia care înfrânţi de birocraţie, de termenele scurte, de hăţişul aprobărilor vor pierde unele contracte. Nu este vina lor, ci este vina unui sistem păgubos care risipeşte sume colosale şi multă energie pentru a trimite politicieni şi administratori în faţa instanţelor. Poate nu ar strica ca fiecare procuror din România să fie detaşat, să stea un an, zi de zi, lângă un primar, să vadă cu ce se confruntă aceşti oameni. Ulterior, poate ar privi altfel la textele privind abuzul în serviciu, neglijenţa, incompatibilitatea şi alte asemenea.

Traian GUMINSKI