Anamaria Iorga va lansa un album cu colinde de Crăciun

Cântăreaţa de muzică populară, Anamaria Iorga, lucrează intens în această perioadă la un album de colinde, cu iz ardelenesc, pe care îl va lansa în luna decembrie anul acesta.

Comuna Vaideeni este cunoscută pentru artiştii populari care i-a dat. Fundaţia Vaideeni a promovat tradiţia şi cântecul ciobănesc, doar că Anamaria recunoaşte că familia din care se trage nu a avut nimic de-a face cu cântecul. “Hai să ne înţelegem. La noi, la Vaideeni, toată lumea cântă şi joacă. Doar la mine în familie nu a cântat nimeni. Bunicul meu însă, cânta la fluier, era cioban. La noi încă mai sunt nunţile acelea cu tradiţie, iar el stătea numai printre cântăreţi. Am avut şi marele noroc ca la şcoală să îl am ca profesor de muzică pe Todeci Vartolomei. Am făcut tot ce înseamnă muzică, dansuri populare, fluieraşi, cor. În cor, mă remarcam recunosc, iar la vârsta de 14 ani, am început să am concerte în ţară la tot felul de concursuri, până la vârsta de 19 ani. Nu mai făceam faţă. Şi primarul actual, Daniel Achim Băluţă a făcut dansuri, chiar mi-a fost coleg”, ne mărturiseşte Anamaria. Momentul care i-a marcat copilăria a fost prezenţa Lucreţiei Ciobanu, în casa profesorului Todeci Vartolomei. “El îi compusese melodia “Pleacă oile la munte”, devenită hiot în cel mai scurt timp. Marea doamnă i-a dat dedicaţie pe oglinda din baie, scrisă cu rujul. M-a impresionat foarte mult. Ulterior, după 15 ani, Nineta Popa a fost cea care m-a îndrumat.
Primul album al Aneimaria Iorga a fost lansat la vârsta de 20 de ani. S-a numit „Bujor mândru din poieni”, iar materialul este exclusiv al profesorului din Vaideeni. A colaborat la acest CD cu orchestra din Alba „Jidvei”, dirijor Stelian Stoica. În ultimii doi ani a lucrat intens la pregătirea şi lansarea, care a avut loc în urmă cu aproximativ o lună, al celui de-al doilea CD, numit „Dorul meu nu-i ca oricare”. Versurile au fost scrise de poeta Jeni Voica din Sebeş-Alba, care lucrează cu mulţi artişti ai Ardealului. Muzica şi compoziţia a fost lucrată de Birăesc Gyury. La acest CD a mai colaborat cu maestrul Adrian Neamţu din Sibiu şi Dan Daniel-Vioară, din Satu Mare. „Am o melodie oltenească pe acest cd, o sârbă, „Te iubesc măicuţă dragă”. La acest cântec am colaborat cu instrumentişti din Vâlcea. Lucrez acum la un nou material, cu tradiţie din zona Sibiului, care va fii o surpriza pentru mulţi. Va fii lansat la anul”, ne-a mai spus Anamaria care a bătut lumea întreagă cu cântecul ei.

Letiţia Lazăr