Americanii trec Oltul! În această noapte la Râureni – un amplu exercițiu al trupelor NATO

În această noapte, în Cartierul Râureni din Râmnicu Vâlcea va avea loc o amplă acțiune a trupelor NATO. Peste 600 de militari români și alți 1500 de soldați străini, majoritatea americani, vor efectua un exerciţiul de trecere peste Râul Olt, în cadrul exerciţiului SG17 care are loc în mai multe localități din România.

Vâlcenilor care locuiesc în zonă nu le este frică de eventualele probleme care ar urma să apară în urma exercițiului NATO. Oamenii spun că militari străini sunt respectuoși, dar că circulă cu puțină atenție pe străzile din cartier și că mijloacele lor de transport lasă prea mult praf. Chiar dacă se va folosi muniție de exercițiu, pentru marcarea unor evenimente de luptă, organizatorii evenimentului asigură că locuitorii din zonă nu vor în pericol. Vâlcenii sunt sfătuiți, însă, ca după exercițiu să anunțe în cel mai scurt timp posibil autoritățile în cazul în care vor găsi muniție rămasă pe câmp.
“Începând cu lăsarea întunericului, duminică, 16 iulie, până în zorii zilei de luni, în Sudul Municipiului Râmnicu Vâlcea, în zona Râureni-Barza, în cadrul exercițiului național SG 17, peste 600 de militari români, cu peste 170 de mijloace tehnice, alături de peste 1500 de militari străini vor efectua în comun, acțiuni de luptă complexe, concomitent cu amenajarea unui sector de trecere peste Râul Olt. Se vor construi trei poduri plutitoare, unul românesc, unul nemțesc și altul olandezo-american peste care vor trece forțele și mijloacele americane din Regimentul 2 Cavalerie. Totul se va desfășura în condiții de întuneric și lumină naturală. Pe timpul acțiunii se va folosi muniție de exercițiu pentru simularea unor evenimente de luptă, muniție care nu va pune în pericol viața sau integritatea corporală a participanților la exercițiu sau a localnicilor. Le transmit cetățenilor care după exercițiu vor observa muniție că atingerea sau strângerea lor este interzisă și au obligația să înștiințeze imediat autoritățile locale. Ne cerem scuze locuitorilor vâlceni din zonă pentru eventualul disconfort creat pe parcursul desfășurării evenimentelor. Exercițiul se va repeta în cursul nopții de 19 spre 20 iulie”, ne-a declarat Florentin Duman, maior, ofițer relații publice MAPN.

Aproximativ 500 de militari români din Brigada Multinaţională Sud-Est şi din Brigada 10 Geniu ‘Dunărea de Jos’, 1.000 de americani din Regimentul 2 Cavalerie şi circa 440 de polonezi, germani, olandezi, macedoneni, sloveni, lituanieni şi britanici vor executa, cu aproximativ 740 de mijloace tehnice, acţiuni de luptă complexe. Se vor costrui trei poduri plutitoare, unul românesc, unul americano-olandez și unul
nemțesc, în condiții de întuneric. Exercițiul se va repeta în noaptea zilei de 19 iulie, în aceeași locație.

Gabi Cîrjaliu