Afacere cu zmeură la Stoilești! Dănuț și Natalia Antonie au decis să se întoarcă de la București și au pornit totul cu o investiție de 300 de lei

300 de lei, multă voință și curajul de a lăsa Bucureștiul pentru provincie au fost ingredientele unei afaceri reușite în comuna vâlceană Stoilești. Acum trei ani, Dănuț și Natalia Antonie au decis să părăsească aglomerația din Capitală și să trăiască din comercializarea fructelor de pădure pe care le cultivă.

El a terminat Facultatea teologică, dar nu a profesat niciodată ca preot, ea este profesoară de biologie. După șapte ani petrecuți în Capitală, Dănuț și Natalia au decis să se mute în comuna Stoilești unde au început o afacere de familie. Au început cu o plantație mică, de căpșuni și au ajuns acum la peste patru hectare cultivate cu zmeură și mure și alte hectare cu pomi fructiferi. Ei spun că toate produsele sunt BIO și că nu duc lipsă de desfacere. Pe de altă parte, localnicii se bucură că au de muncă aproape de casă și au de gând să înceapă și ei mici afaceri. “Având în vedere relieful care nu permite cultivarea cerealelor, ne-am adaptat și ne-am gândit că o cultură de zmeur și mur este ceea ce ne trebuie. Am început afacerea acum trei ani, timp în care ne-am tot extins. Acum am ajuns la o suprafață de patru hectare. Eu cu fratele meu suntem asociați. Afacerea este rentabilă, este cerere, este desfacere. Noi le dăm în stare proaspătă, la oameni și mai distribuim la cofetării. Ne vom extinde și pe viitor, încercăm să accesăm fonduri pentru o fabrică de procesare, să ne dăm în formă conservată”, ne-a declarat Natalia Antonie, proprietar cultură zmeură.

“La nivel de comună avem cele mai multe locuri de muncă pe care le oferim. Ele sunt în creștere de la an la an. Tot mai multe persoane sunt cooptate în echipa noastră. Este bine pentru că banii rămân aici, ți se reinvestesc. Sper să își dezvolte acest tip de afacere și alte persoane din Stoilești. Deocamdată le este un pic de teamă pentru că deși investiția este una mică, este nevoie de multă muncă și de ceva timp pentru profit. Deocamdată oamenii preferă să muncească la noi pentru un venit sigur. Noi ne gândim să facem și o făbricuţă de procesare, acolo unde vor lucra permanent alte cinci persoane, costurile nu le știu deocamdată, încă suntem în fază de proiect. Una peste alte, tot ce oferim noi este BIO sută la sută, urmează să luăm acum și certificatele care să dovedească acest lucru. În zonă nu este poluare, noi nu folosim chimicale, noi folosim îngrășăminte organice, le luăm de la localnici”, completează Dănuț Antonie.

“Nu este deloc o muncă dificilă. Chiar muncesc cu drag. Pe viitor vreau să îmi dezvolt și eu o afacere asemănătoare, investiția nu este una deloc mare și dispus de terenul necesar. Am primit toate informațiile necesare aici și sprijinul de care am nevoie. Nu știam multe lucruri despre o cultură de zmeură, am învățat pe parcurs și încă mai am de învățat”, spune și unul dintre angajații familiei Antonie.

Pentru viitor, tinerii din Stoilești au de gând să acceseze fonduri europene și să își construiască propria fabrică de procesare, în timp ce oficialitățile locale le promit tot sprijinul. “Primăria Stoilești îi sprijină pe oameni în tentativa lor de a face mici afaceri de familie. Un exemplu foarte bun este aceasta în satul Ghiobești, o plantație de zmeură pe o suprafață mare și cu o rentabilitate bună. Mulți cetățeni din zonă lucrează acolo și au un venit sigur. Stoileștiul are terenuri foarte bune pentru acest tip de cultură. Este un bun exemplu, un exemplu de urmat și eu sunt convins că în perioada următoare și alți locuitori vor dezvolta afaceri agricole”, ne-a declarat Florin Ionescu, primarul Comunei Stoilești. Producția din acest an pentru cultura e zmeură de la Stoilești va avea loc la sfârșitul lunii iunie și va dura până la sfârșitul lunii septembrie.

Gabi Cîrjaliu